Den såkaldte Elmelundemester er en ukendt kalkmalende kunstner, som var aktiv o. 1480, hvor han menes at have dekoreret 8 kirker på Sydhavsøerne. Navnet Elmelundemesteren skyldes, at man genopdagede hans værker første gang i Elmelunde kirke på Møn.

Det var planen, at Jonna og jeg skulle på en tur rundt på Lolland, Falster og Møn i sommeren 2017, hvor vi bl.a. ville se de særlige kalkmalerier af Elmelundemesteren. Derfor planlægningen af denne tur rundt på øerne. Vi havde bestildt værelse på Bandholm Hotel på Lolland, men kort før vi skulle af sted, fandt vi ud af, at hotellet er ejet af kredsen bag det tidligere Faderhuset, der med Ruth Evensen i spidsen bl.a. stod bag nedrivningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København. Det fik os til at aflyse turen - men forhåbentligt kommer vi forbi de kanter en anden gang.

Kalkmalerier i kirker er ikke noget specielt dansk fænomen, men af specielle grunde er der i Danmark bevaret mere kalkmaleri end i de fleste andre lande. I sin oprindelse og udfoldelse er kalkmaleriet en international kunstart. Stil i både malemåde og motivvalg er således en afspejling af, hvad der rørte sig i det øvrige Europa.

Vi kender kun få af dem der har malet kalkmalerierne i middelalderen, men der er ofte så mange ligheder mellem nogle af billederne i forskellige kirker, at vi må antage at de er udført af samme kunstner eller "værksted".

På denne tur er det specielt den såkaldte Elmelundemester, der var aktiv o. 1480, som der lægges vægt på, idet han menes at stå bag kalkmalerierne i 8 af kirkerne på Lolland, Falster og Møn.

Kirker på Sydhavsøerne