I september 2018 var Jonna og jeg på en tur til området omkring Cortona i Toscana.

Vi besøgte forskellige vingårde, bl.a vingården Tenuta Valdipiatta ved Montepulciano i Toscana.

Vi havde mødt vingårdens ejer Miriam Caporali og hendes mand Giulio i Danmark hos Quist Vine og fik en udsøgt behandling.

Inden vi kom frem til vingården kørte vi forbi deres vinmarker, hvor høsten var i fuld gang. Og ved ankomsten fik vi straks hilst på Meriam og Giulio, som tog venligt imod os, men beklagede, at de var travlt optaget med at få druehøsten i hus. De overlod det derfor til en ung kvinde, at stå for selve vinsmagningen. Og der blev ikke sparet nogen steder, da hun kyndigt præsenterede vingårdens vine. Ikke mindre en 7 forskellige vine fik vi smagt.

Det var: Pinot Nero ITG 2015, Rosso di Montepulciano DOC 2016, Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2015, Vino Nobile di Montepulciano "Vigna Alfiero" DOCG 2015, Vino Nobile di Montepulciano "Riserva" DOCG 2013, Trefonti ITG 2009 og Trincerone ITG 2006.

Alle fremragende vine. Især deres Vino Noblie og Trincerone faldt i vores smag

Da vi var med fly, nøjedes vi dog med at købe en Pinot Nero og en Trincerone til at have med hjem. Resten må vi så evt. købe hos Quist Vine hjemme i Danmark. 

Da vi var færdige med vinsmagningen blev vi spurgt om vi ville se behandlingen af druerne, hvor der netop var kommet et læs hjem til gården. Og her så vi hvordan de rensede de afstilkede druer - og fik samtidig talt lidt mere med Meriam og Giulio, som selv tog del i sorteringsarbejdet. Derefter fik vi en tur rundt i vingårdens "vinkælder" og så dens "bibliotek", hvor der var gemt flasker fra samtlige årgange af deres produktion.

Alt i alt en fantastisk oplevelse.

Tenuta Valdipiatta