Historieundervisningen behandler de begivenheder, dagligdags og sensationelle, som gennem tiderne er foregået mellem mennesker og deres omgivelser, og hvordan de har påvirket menneskets levevilkår gennem tiden, samt hvordan fortiden er blevet og bliver brugt af mennesker.
Lenin fejer magthaverne bort
Men ikke alle dele af den fortidige virkelighed falder inden for historikernes emneområde.
• Historikerne beskæftiger sig først og fremmest med menneskets liv og forhold til naturgrundlaget samt dets rolle i samfundet (i de fleste historiske fremstillinger indgår tydelige samfundsstørrelser som stater, partier, erhver, sociale grupper, institutioner mv.).
• Historikerne har blikket rettet mod det studerede emnes placering i tid og sted og søger at sætte emnet i sammenhæng med forhold, der ligger forud for, samtidig med og efter det studerede forhold.
• Historikerne beskæftiger sig med forholds udvikling over et tidsforløb og hvordan tolkningen af den historiske udvikling bliver brugt og er med til at skabe den enkeltes identitet og bevidsthed.
Historiefagets kernestof er centrale begivenheder, perioder og udviklingslinjer i såvel Danmarks, Europas og verdens historie.
Undervisningen i historie skal tage udgangspunkt i grundskolens faglige niveau, Undervisningen skal i fortrinsvis organiseres i 8-15 forløb med udgangspunkt i fagets kernestof og supplerende stof, og relateres til eller tage udgangspunkt i elevernes egen samtid.
Hovedsigtet med nogle forløb er at skabe overblik, mens det for andre er fordybelse, og tilrettelægges så forskellige aspekter af historisk og kulturel forandring belyses. Forløbene skal tilsammen dække de tidsafsnit som kernestoffer er opdelt i.
Undervisningen tilretteslægges således, at der er en klar faglig progression:
Progressionen skal sikre elevernes studieforberedende skrivekompetance, almendannelse og kvalificering af deres historiske bevidsthed.
Udadvendte aktiviteter som ekskursioner, feltarbejde, samarbejde med museer, mm. skal være repræsenteret i undervisningen.
I slutningen af 1.g udarbejdes en dansk-historieopgave i forlængelse af et forløb i samspil med dansk. I forløbet lægges vægt på fordybelse i et historisk emne samt elevernes udtryksfærdighederne og relevante metoder i fagene. Forløbet skal have et omfang af minimum 10 timer i hvert fag. Dank-historieopgaven indgår i en mundtlig evaluering af den afleverede opgave.
I slutningen af 3.g gennemføres et kronologiforløb, hvor stoffet fra det samlede treårige forløb indplaceres i en kronologisk sammenhæng med fokus på brud, kontinuitet og periodiseringsprincipper.
Historiefagets kernestof er opdelt i nedenstående fire perioder. Der skal indgå mindst ét forløb med hovedvægten på hver af de fire perioder:
•
Indtil 500
•
500-1500
•
1500-1900
•
Efter 1900
Forløbene skal tilrettelægges så mindst to forløb tager udgangspunkt i Danmarks historie, og mindst ét forløb tager udgangspunkt i samfund og kulturer uden for Europa og USA.
Historiefagets faglige mål kan ikke opfyldes ved hjælp af kernestoffet alene, men skal også suppleres med stof, hvor der arbejdes med andre historiske temaer og fordybelse i udvalgte emner.
Det supplerende stof skal sammen med kernestoffet medvirke til opfyldelse af de faglige mål gennem fordybelse i udvalgte emner.
Omfanget af det faglige stof skal svare til 500-700 sider.
Der skal indgå materiale på engelsk samt, når det er muligt, på andre fremmedsprog.
Kernestoffet i histore er:
Historie er både et humanvidenskabeligt (humanistisk) og samfundsvidenskabeligt fag.
Værgeplakat fra Waffen-SS
De faglige mål i historieundervisning er, at du skal kunne:
De faglige mål skal opnås gennem arbejdet med historiefagets kernestof, som er centrale begivenheder, perioder og udviklingslinjer i såvel Danmarks, Europas og verdens historie. Herudover skal der suppleres med stof fra andre historiske temaer og fordybelse i udvalgte emner.
3-årigt forløb
Fortid - Nutid - Fremtid
"Hvis vi ikke ændrer retning, ender vi der, hvor vi er på vej hen." - Kinesitsk ordsprog
Billeder mv. er hentet fra Wikimedia Commons, Creative Commons o. lign. Public Domains. Hvis du er rettighedshaver til illustrationer og mener, at dine rettigheder er overtrådt, må du henvende dig til ObscureEmail, og de vil straks blive fjernet.
Filosoffer i tidsperioder
Revolution/Oprør efter 1775